2017. nov 08.

Így szelektálj helyesen – Avagy szelektív hulladék ABC

írta: Vizirózsa
Így szelektálj helyesen – Avagy szelektív hulladék ABC

Magyarországon jelenleg 5 féle színű szelektív kukával találkozhatunk. Azt a helyet, ahova a gyűjtőket elhelyezik ún. szelektív hulladékgyűjtő szigetnek hívjuk. Színűk szerint: sárga, zöld, fehér, szürke és kék. A város számos pontján találkozunk velük, de ismerjük azt is, milyen fajta hulladékot dobjunk beléjük?

fullsizerender_2.jpg

Vegyük sorra: A kék színűbe a papír kerül, a sárga és a szürke tartályokba 2011-től a műanyag és a fém hulladékot vegyesen lehet dobni, a zöldbe a színes üveg (azaz barna, zöld, sárga, stb.) és a fehér színűbe csak és kizárólag fehér üveg dobható.

Az együtt gyűjtött műanyag és fém hulladékokat begyűjtés után külön válogatják. Ezt a megoldást egyes források szerint a visszaváltható ...

Tovább Szólj hozzá

2015. jún 02.

Megújuló energiaforrások: Napenergiából hőenergia - A napkollektor

írta: Vizirózsa
Megújuló energiaforrások: Napenergiából hőenergia - A napkollektor

nrg_napkollektor.jpgA napkollektor  

Angolul solar thermal collector. A napenergia felhasználásával állít elő hőenergiát, melyet felhasználhatunk fűtésre, vízmelegítésre. 

Története

Az első napkollektorok egyszerű műszaki megoldások voltak, tulajdonképpen olyan feketére festett víztartályok, melyeket ablaküveg mögé helyeztek. Ezeknek a kezdetleges eszközöknek jóformán az egész nappalra szükségük volt, míg felforrósították a vizet, majd mihelyt a Nap lement, a tartályok gyorsan visszahűltek a hőszigetelés teljes hiánya miatt. Ugyanakkor természetesen beindult a termék műszaki fejlesztése, ennek nyomán az USA-ban az első ilyen témájú szabadalmat 1891-ben jegyezték be, melyet számtalan új találmány követett. A tökéletesítés során ...

Tovább Szólj hozzá

napenergia megújuló energiaforrás napkollektor

2015. már 26.

Megújuló energiaforrások: Napenergiából villamos energia - A napelem

írta: Vizirózsa
Megújuló energiaforrások: Napenergiából villamos energia - A napelem


A megújuló energiaforrásokat használó eszközöket szeretném most górcső alá venni, azon belül is először a napelemről és napkollektorról lesz szó első ízben.

Előfordul, hogy összekeverem az elnevezéseket, hogy a két típus közül melyik milyen energiát állítanak elő. Ebből a szempontból az angol nevük jobban szemlélteti működésüket és felhasználásukat.

Nézzük: mindk ettő a nap energiáját hasznosítja és a naphő segítségével energiát termel. Ez idáig nincs nehézség.

A különbség az, hogy míg a napelem villamos energiát állít elő, addig a napkollektor hőenergiát, melyet fűtésre vagy meleg víz előállításra lehet felhasználni.

Angol nyelven : a napelem photovoltaics (PV) cell vagy solar cell , a napkollektor ...

Tovább Szólj hozzá

napelem napenergia megújuló energiaforrás

2014. ápr 30.

A kínai "e-hulladékfeldolgozó üzem"

írta: Vizirózsa
A kínai "e-hulladékfeldolgozó üzem"

Előző két e-hulladékokról szóló bejegyzésemhez kapcsolódva bemutatom Kínában Kanton tartományban található Guiyu városát képekben. Itt dolgozzák fel a Kínába érkező e-hulladék nagy részét, közel egy millió tonnát. A város azzal nyert magának "hírnevet", hogy az e-hulladékot manuálisan (kézzel, kalapáccsal, égetéssel, savas maratással) a minimálisnál is kevesebb higiéniai és munka egészségügyi szabályokat mellőzve szedik szét az e-hulladékot.

A helyi lakosok körében rengeteg megbetegedés tapasztalható a bontás következtében felszabaduló káros anyagok miatt:  bőrbetegségek, fekélyek, krónikus fejfájás, gyomor és bélrendszeri megbetegedések.

A következő képeken az ott uralkodó körülményeket próbálom ...

Tovább Szólj hozzá

e-hulladék

2014. feb 21.

Az e-hulladék 2. - Milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak?

írta: Vizirózsa
Az e-hulladék 2. - Milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak?


Előző bejegyzésemben nagyjából felvázoltam milyen anyagokat tartalmaznak az e-hulladékok, most szeretném részletesebben kifejteni. szgép.JPG

A bejegyzés végén látható táblázat egy 27 kg-os átlagos asztali számítógép összetételét részletezi. Bár a felmérés 1996-ban készült, azóta nem sokban változott a felépítésük, és jól reprezentálja, milyen anyagokkal kell számolnunk az elektromos termékeknél.

warning-147699_640.pngA legmérgezőbb és a legnagyobb mennyiségben megtalálható anyagokat szeretném most bemutatni. Kitérve rá milyen károsodást okoznak és hol találhatók ezek az anyagok az elektromos termékekben.

 

Ó lom :

V esekárosító hatású, gátolja a hemoglobinszintézist azáltal, hogy a vörösvérsejtek pusztulását okozza és így ...

Tovább Szólj hozzá

2014. feb 20.

Az e-hulladékok 1. - Mi az e-hulladék?

írta: Vizirózsa
Az e-hulladékok 1. - Mi az e-hulladék?

ewaste-.jpgEzt a témakört több oldalról szeretném megközelíteni, ezért több bejegyzésesre tervezem.

Az alábbi témakörök várhatóak:

1.Általános bevezetés

2.Milyen veszélyes anyagokat tartalmaz és ezek milyen problémákat okoznak.

3.Adatok

4.Jogszabályi háttér és a hazai  gyakorlati útmutató

5. Újrahasznosítás

  Mit nevezünk e-hulladéknak?

Röviden a háztartásokban keletkező elhasználódott elektromos és elektronikai berendezéseket.

Jogszabályi megfogalmazás szerint ezek olyan hulladékok, melyek olyan elektromos és elektronikai berendezésből származnak, amelyek legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, illetve 1500 V egyenfeszültségű árammal működnek, amelyeknek rendeltetésszerű működése elektromágneses ...

Tovább Szólj hozzá

e-hulladék

2013. máj 24.

A szódabikarbóna

írta: Vizirózsa
A szódabikarbóna

szodabikarbona.jpgKedves Olvasó! Műfajában más vizekre evezek, az eddigiektől eltérően az otthon használható nagyon hasznos és sokoldalú szódabikarbónáról írok.

Sokan a kémia órákról ismerik ezt az anyagot, mint nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO 3 ), vagy mint a sütésnél használt szódabikarbóna, mely a sütőpor alkotórésze. Köztudott, hogy megszünteti a gyomorégést, azonban ennél sokkal izgalmasabb dolgokra képes.

Nagyon felcsigázott, mikor először olvastam interneten, hogy akár 47 féle módon is felhasználható szépségápoláshoz, mosáshoz és takarításhoz: az eddig alkalmazott krémjeinket, takarító és tisztítószereinket hatékonyabbá teszi, belőlük kevesebb is elég, vagy akár teljesen felválthatók.

Az alábbi linken elolvashatjátok ...

Tovább Szólj hozzá

szódabikarbóna

2013. máj 11.

Tetra Pak újratöltve, azaz az újrahasznosítás

írta: Vizirózsa
Tetra Pak újratöltve, azaz az újrahasznosítás

Az italos karton dobozok teljesen újrahasznosíthatóak. Az egyes alapanyagok tökéletesen szétválaszthatók. Egy dolgot kell csak tenni: a szelektív hulladékgyűjtőbe bedobni.

Az összegyűjtött italos karton dobozok útja:

italos kartondoboz útja.jpg

Forrás: iksznet.hu

A szelektív hulladékgyűjtőbe kerülő dobozokat különválogatják, majd bálázzák és feldolgozó üzembe, általában papírgyárba kerülnek. Korábban Németországba szállították, de Csehországon és 2009-től Magyarországon is létesült ilyen hulladék feldolgozására szakosodott üzem. Itthon Dunaújvárosban található az a papírgyár, amely 100 százalékban, azaz kizárólag hulladékpapír felhasználásával állít elő hullám-alappapírt. Ez a gyár a Hamburger Hungaria Kft .

Az üzemben a ...

Tovább Szólj hozzá

szelektív hulladékgyűjtés tetra pak italos kartondoboz iksznet

2013. máj 08.

Az italos karton doboz alias Tetra Pak

írta: Vizirózsa
Az italos karton doboz alias Tetra Pak

Többször előfordult velem, hogy ott álltam a szelektív kukák előtt és azon tanakodtam, most a papírba, vagy a műanyagba dobjam a tejes, italos karton dobozt, közismertebb nevén a Tetra Pak-os dobozt, és ismerőseimtől is többször kaptam meg ezt a kérdést.

A legtöbb településen a papírhulladék gyűjtőjébe kell dobni. Budapesten biztosan, és bár településenként ez eltérő, van ahol a műanyag gyűjtőbe kell, a konténeren általában piktogrammal jelzik, melyikbe a gyűjtője. Az alábbi oldalon mindenki megtalálhatja, hogy a városában mi a rendszer: http://www.iksznet.hu

Utólag különválogatják a többi hulladéktól.

A Tetra Pak története

history_1940_v.2.jpg

A svéd származású Ruben Rausing és Erik Wallenber 1951-ben megalapítja az AB Tetra Pak ...

Tovább Szólj hozzá

szelektív tetra pak italos kartondoboz

2013. ápr 17.

A német szelektív hulladékgyűjtési gyakorlat

írta: Vizirózsa
A német szelektív hulladékgyűjtési gyakorlat

nemeto_0_1.jpg
Mindenki előtt jól ismert, hogy Ausztriában, Németországban a környezetvédelemre és a környezettudatosságra nagyon figyelnek. Nemcsak az otthonokban, de az utcákon, iskolákban és a munkahelyeken. Annak ellenére, hogy a németeket precíznek és távolságtartónak mondják, olyan környezetet teremtenek maguknak, melyben szívesen lehet élni, dolgozni és tanulni.

Egy félévet Ausztriában töltöttem, és ha valaki a környezetvédelem és egyéb megnevezéseinek területén akar dolgozni, csak ajánlani tudom, hogy töltsön el egy kis időt német nyelvterületen. Tanulságos, és így látni lehet, hogy itthon milyen irányban szükséges fejlődnünk.

Öt évvel ezelőtt jártam először Németországban, akkor München mellett töltöttem el egy kis időt. A ...

Tovább Szólj hozzá

német szelektív hulladékgyűjtés