Zöld blog - hogy legyen még kék egünk és zöld füvünk

Kék ég, Zöld fű

Kék ég, Zöld fű

A német szelektív hulladékgyűjtési gyakorlat

2013. április 17. - Vizirózsa

nemeto_0_1.jpg
Mindenki előtt jól ismert, hogy Ausztriában, Németországban a környezetvédelemre és a környezettudatosságra nagyon figyelnek. Nemcsak az otthonokban, de az utcákon, iskolákban és a munkahelyeken. Annak ellenére, hogy a németeket precíznek és távolságtartónak mondják, olyan környezetet teremtenek maguknak, melyben szívesen lehet élni, dolgozni és tanulni.

Egy félévet Ausztriában töltöttem, és ha valaki a környezetvédelem és egyéb megnevezéseinek területén akar dolgozni, csak ajánlani tudom, hogy töltsön el egy kis időt német nyelvterületen. Tanulságos, és így látni lehet, hogy itthon milyen irányban szükséges fejlődnünk.

Öt évvel ezelőtt jártam először Németországban, akkor München mellett töltöttem el egy kis időt. A barátnőmet látogattam meg, aki ösztöndíjasként jutott ki. A városba rögtön beleszerettem, a tiszta utcái, a közlekedése, a gyönyörű épületei lenyűgöztek és máig a legfantasztikusabb városnak tartom. Münchenhez közel egy kisebb városban, Freisingben lakott a barátnőm, és odaérve először azt vettem észre, hogy elérhető közelségben vannak a szelektív kukák az utcákon. A buszok a megállóhelyeken jobb oldalra, a járda irányába billennek, hogy a mozgáskorlátozott utasoknak könnyebb legyen a felszállás. A kollégium udvarán hatalmas tárolók vannak külön a színes és fehér üvegeknek. Az utcák tiszták, és az autósok valóban addig nem indulnak, amíg a gyalogos át nem ment a zebrán. Igaz, hogy ezt a KRESZ teszi nekik kötelezővé, és elég komoly bírságot szabhatnak ki rájuk, ha elmulasztják, azonban már annyira megszokták, hogy természetesnek veszik. A német és magyar KRESZ közötti különbségekről itt többet olvashatsz.

Auszriában a buszmegállókban, metrók területén, üzletekben alapból a kukák 3 részre vannak osztva: műanyag, papír és vegyes hulladéknak.

Németországban és Ausztriában is 7 felé válogatják a hulladékot és itt is megvannak a színkódok.

gruppenbild-behaelter_1.jpg

  • egyéb háztartási hulladék (szürke, fekete)
  • karton-, és újságpapír (piros)
  • bio vagy komposztálható hulladék (barna)
  • fémhulladék (kék)
  • műanyag (sárga)
  • fehér üveg (fehér)
  • színes üveg (zöld)

A németül tudók figyelmébe ajánlom a következő oldalt: http://www.wien.gv.at/umwelt/ma48/beratung/muelltrennung/mistabc.html, ahol ABC szerint sorra veszi a  háztartásokban keletkező hulladékokat és segít, hogy mit melyik fajta szemetesbe dobjunk. Nagyon hasznos, mert néha én is elbizonytalanodok, vajh mit melyikbe dobjak. Ennek kapcsán a következő bejegyzésem témája az itthoni szelektív hulladékgyűjtés, és hogy mit mibe, milyen állapotban dobjunk.

IMG_0307b.jpg

Nekem a biohulladék külön gyűjtése tetszik a legjobban (aminek gyűjtése itthon egyelőre még várat magára), hiszen a háztartásokban rengeteg komposztálható hulladék keletkezik. Ezt a háziasszonyok  tudják a legjobban, hogy főzéskor mennyi zöld hulladék kerül ki a kezük közül, pl. zöldséghámozás közben.

Az osztrákoknál annál is inkább ki akarják kerülni a konyhai ill. a kerti hulladékok bekerülését az egyéb háztartási hulladékok közé, mivel ezeket hatékony füstgázkezelő rendszerrel ellátott hulladékégetőkben égetik el, és pl. Bécsben a teljes távfűtésrendszer hőigényét a hulladékégetőben keletkező hőenergia látja el.  A biohulladék elégetésekor, annak nedvességtartalma miatt,  gőz szabadul fel az égetőműben, és ez nagyban rontja a hatásfokot. http://hulladekudvar.hu/cikkek/20101116/hulladekgyujtes_ausztriaban

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfu.blog.hu/api/trackback/id/tr805205497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása