Zöld blog - hogy legyen még kék egünk és zöld füvünk

Kék ég, Zöld fű

Kék ég, Zöld fű

Tetra Pak újratöltve, azaz az újrahasznosítás

2013. május 11. - Vizirózsa

Az italos karton dobozok teljesen újrahasznosíthatóak. Az egyes alapanyagok tökéletesen szétválaszthatók. Egy dolgot kell csak tenni: a szelektív hulladékgyűjtőbe bedobni.

Az összegyűjtött italos karton dobozok útja:

italos kartondoboz útja.jpg

Forrás: iksznet.hu

A szelektív hulladékgyűjtőbe kerülő dobozokat különválogatják, majd bálázzák és feldolgozó üzembe, általában papírgyárba kerülnek. Korábban Németországba szállították, de Csehországon és 2009-től Magyarországon is létesült ilyen hulladék feldolgozására szakosodott üzem. Itthon Dunaújvárosban található az a papírgyár, amely 100 százalékban, azaz kizárólag hulladékpapír felhasználásával állít elő hullám-alappapírt. Ez a gyár a Hamburger Hungaria Kft.

Az üzemben a hulladékot felaprítják és egy nagy vízzel teli kádba helyezik, majd keverni kezdik, melynek eredményeképpen elválnak az italos karton papírrostjai, a vékony műanyag és az alumínium rétegtől. A vízben feloldódnak a papír rostjai, és egy papíriszapot kapunk, míg az alumínium és a műanyag a víz felszínére úszik, vagy lesüllyed, és kiszűrhetők.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpgA papírpép újrapapírként a papírgyártásban kerül újrafelhasználásra, amiből pl.: csomagolópapírt, nyomtatópapírt, tojástartó dobozt, toalett papírt, papírtasakot, selyempapírt, konyhai törlőkendőt, hullámpapír dobozok bélelésére szolgáló lemezeket, üzenő táblákat vagy akár könyvet vagy ipari használatra készülő kábeldobokat állítanak elő.

 

Otthon is készíthetünk újrapapírt az italos karton dobozokból. Az alábbi videó megmutatja hogyan: 

 

A műanyagot és az alumíniumot hulladékégetőműben vagy cementgyárakban hasznosítják újra. Az égetőműben energetikailag hasznosítják, ahol szén helyett, alternatív tüzelőanyagként szolgál, és a hulladék égetése során nyert hőenergia felhasználható a háztartások fűtésére vagy ipari célokra.

Az használt alumíniumból új alumínium termékek előállítása gazdaságosabb és költségkímélőbb, mint a bauxitból történő előállítás.

Németországban pl. cementégetőkben használt katalizátorként hasznosítják a polietilént és az alumíniumot.

Olaszországban egy új műanyagot fejlesztettek ki polietilén és alumínium felhasználásával, melyet Ecoallene®  neveztek el. Ez egy nagy ellenálló képességű és praktikus anyag, amely azonnal felhasználható különféle műanyag fröccsöntési alkalmazásokhoz. További információ a www.ecoallene.com címen. Forrás

Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ)

A magyarországi 3 legnagyobb italos karton-forgalmazó vállalat (Tetra Pak Hungária Zrt., SIG Combibloc, Elopa) hozta létre 2004-ben, mely rengeteg lépést tett és tesz azért, hogy Magyarországon egyre nagyobb százalékban gyűjtsék az italos karton dobozokat. Céljuk, hogy 2020-ra 50%-os legyen a visszagyűjtési arány.

Üveg, PET palack kontra Tetra Pak

Újrahasznosítási szempontból az italos karton doboz sokkal jobb helyen áll, mint az üveg csomagolás, vagy a Pet palack, mivel ezek anyagának 75%-a papír, amit akár 5-6-szor is újrahasznosíthatunk.

Gyártásuk mellett újrahasznosításuk során is kevesebb CO2-t bocsátanak ki, mint az üveg, vagy a PET palack.

„A berlini Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) megbízásából 2002-ben elvégzett független tudományos vizsgálat azt állapította meg, hogy az italosdobozok környezetkárosító hatása csekély. A vizsgálat többféle újratölthető és nem újratölthető csomagolás - műanyag palackok, üvegek, fémdobozok, karton alapú italosdobozok – környezetterhelését vizsgálta. A karton alapú doboz volt az egyetlen nem újratölthető csomagolási forma, ami a környezet szempontjából ugyanolyan kedvező volt, mint az újratölthető üvegpalack, és a német csomagolóanyag-törvény értelmében „környezetvédelem szempontjából előnyös” besorolást kapott.” link

Ez mind szép és jó, de ne felejtsük el, hogy azért, hogy az italos karton dobozból, italos karton doboz legyen, külön elő kell állítani műanyagot, alumíniumot és papírt.

Annak kifejezetten örülünk, hogy ki van hangsúlyozva, hogy olyan erőgazdálkodásból szerzik be a papír alapanyagául szolgáló fát, ahol minden kivágott fa után kettőt ültetnek.

A fejlődést nem tudjuk megállítani, és az italos karton dobozok előállítását sem, ahogy a többi csomagolóanyag előállítását sem.

Amit tehetünk, hogy tudatosan vásárlunk, és szelektíven gyűjtünk. Ez a mi feladatunk, mint környezettudatos lakos.

Felmérések, adatok:

A Tetra Pak magyar leányvállalatának a vezetője Eric Schmid elmondta, hogy a budaörsi Tetra Pak csomagolóanyag-gyár évente mintegy 2 milliárd csomagoló egységet - dobozt - állít elő, melynek 94%-a külföldre kerül.

Magyarország: Évente több mint 10 – 12 ezer tonna, vagyis 350 – 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba.

2004-ben 2% volt a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok aránya. 2008-ban 3,35 % volt, ami az előző évhez képest 0,5%-os növekedést jelentett. 2012-ben már 21% volt ez az újrahasznosítási arány.

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés szerint 2012-ben évente 125 italos kartondobozt használtak el a háztartásokban, amiből csak 26 darab került a szelektív hulladékgyűjtőbe. Az Európai Unióban ebből a mennyiségből átlagosan 35-40, de egyes tagállamokban ez a 60-65 darabot is eléri.

Még mindig létezik az a tévhit, hogy az italos karton dobozokat nem lehet újrahasznosítani, de ez az arány csak 6%.

Ami jó hír, hogy a magyar lakosság 55% gyűjti szelektíven, noha 89% tudja, hogy szelektíven gyűjthetők, de 5% még mindig bizonytalan abban hova is dobja.

Európai Unió: 2003-ban az italos karton dobozok 58%-át gyűjtötték vissza és 30%-át hasznosították anyagában újra.

2008-ban a visszagyűjtési arány 40-70% közötti volt: Ausztria 36%, Svédország 47%, Németország 67%, Belgium 71%.

A világon: A Tetra Pak 40 kereskedelmi központtal és 78 értékesítő irodával rendelkezik világszerte, 40 üzemben gyárt csomagolóanyagokat és zárókupakokat, és 6 csomagológép-összeszerelő gyára van. 23.540 főt foglalkoztat, 2013-ban 11.075 millió eurós nettó árbevételt ért el. Termékeit több mint 170 országban árulják (2014 márciusi adat).

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfu.blog.hu/api/trackback/id/tr15294178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása