Zöld blog - hogy legyen még kék egünk és zöld füvünk

Kék ég, Zöld fű

Kék ég, Zöld fű

Így szelektálj helyesen – Avagy szelektív hulladék ABC

2017. november 08. - Vizirózsa

Magyarországon jelenleg 5 féle színű szelektív kukával találkozhatunk. Azt a helyet, ahova a gyűjtőket elhelyezik ún. szelektív hulladékgyűjtő szigetnek hívjuk. Színűk szerint: sárga, zöld, fehér, szürke és kék. A város számos pontján találkozunk velük, de ismerjük azt is, milyen fajta hulladékot dobjunk beléjük?

fullsizerender_2.jpg

Vegyük sorra: A kék színűbe a papír kerül, a sárga és a szürke tartályokba 2011-től a műanyag és a fém hulladékot vegyesen lehet dobni, a zöldbe a színes üveg (azaz barna, zöld, sárga, stb.) és a fehér színűbe csak és kizárólag fehér üveg dobható.

Az együtt gyűjtött műanyag és fém hulladékokat begyűjtés után külön válogatják. Ezt a megoldást egyes források szerint a visszaváltható alumíniumdobozokért felborogatott fémhulladék gyűjtő miatt találták ki. Ez a döntés továbbá azért is bizonyult jó megoldásnak, mert a műanyag tartályok túlcsordultak a PET palackoktól. (Sok esetben láttam, hogy a műanyag palackok nem voltak összelapítva, és ezért telt meg nagyon hamar) Így a műanyagok gyűjtésére két konténer is rendelkezésre áll, mivel forgalomban hagyták a szürke fém gyűjtőket is és így megoszlik a két tároló között a tartalom.

Általános szabály:

Törekedjünk arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobjunk. A kiöblítés legoptimálisabb esetben a mosogatóvízben történhet, így egy csepp vizet sem folyatunk el feleslegesen. A kiöblítés a szagok kialakulása és a kézzel válogatók higiéniai szempontja miatt fontos.

FONTOS:

A házhozmenő szelektív hulladék és a hulladékszigetekről elszállított hulladékok átválogatása manuálisan azaz kézzel történik. Ha szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot dobunk a szelektívbe, az a válogatás során a háztartási hulladékok közé kerül és azzal együtt történik az ártalmatlanítása. Például, ha a műanyagba bedobjuk a hungarocellt, az a szortírozás során a kommunális hulladékok között landol.

Pár alapvető szelektálást jegyezzünk meg

  • A PET palackot összelapítva a műanyagba dobjuk.
  • Kartont a papírba.
  • A Tetra Pakot összelapítva a fővárosban a papír konténerbe, más városban előfordulhat, hogy a műanyag konténer bedobjuk. (Az italoskarton.hu oldalon városonként fel van tűntetve, hova kell dobni.)

Nézzük végre részletesen a konténerekbe dobható anyagokat.

Kék gyűjtőPapír hulladék

img_1773.JPG

  • újságok (napilapok, magazinok, folyóiratok),
  • füzetek,
  • könyvek,
  • telefonkönyv,
  • hullámpapírok,
  • csomagolópapírok,
  • kartondobozok,
  • kiöblített és laposra taposott italos (kombinált) dobozok (tejes, gyümölcsleves) ez a Tetrapak.

 

NE dobjunk bele zsíros pizzás dobozt, használt papír zsebkendőt, szalvétákat.

Mivel akármennyire is kartondoboz a pizzás doboz csomagolása a zsíros papírt nem tudják újrahasznosítani. Én általában letépem azt a részét, amit úgy ítélek meg, hogy nem lett koszos, és azt dobom a szelektívbe. A ne dobjuk kategóriába tartozik a felvágottak papírja is.

Az FKF Zrt. által adott információ szerint a TetraPakos doboz kupakját rajta lehet hagyni, és nem szükséges külön gyűjteni.

Nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe szalag, madzag és műanyag, pl. ragasztószalag, amit a dobozok lezárásához használunk, ezért az összegyűjtött újságpapírt ne műanyagzacskóban tároljuk, és ne műanyagzsineggel kötözzük össze. A legjobb, ha összekötözés nélkül tesszük a gyűjtőbe.

Alább látható az FKF Zrt. által készített szemléletes ábra a papír hulladék gyűjtőbe dobható hulladékokról.

papir.jpg

Sárga és szürke gyűjtő - Műanyag és fémhulladék

img_1774.JPG

  • unnamed_2.jpgüdítős- és ásványvizes PET palackok,
  • kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, öblítős, habfürdős, hipós, mosogatós),
  • háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák),
  • csomagolóanyagok (PP, PE, HDPE jelzésűek),
  • kimosott tejes-, joghurtos poharak

A margarinos és háztartási vegyi anyagot tartalmazó flakont is ide lehet dobni, de azt előtte szintén ki kell mosni, törölni. 

és fémhulladékok!. 

  • háztartási fémhulladékok pl. evőeszközök
  • fémdobozok (üdítős, sörös, konzerves dobozok)

NE dobjunk bele hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya).

Mossuk vagy töröljük ki a kutya és macskaeledeles dobozokat, konzerves dobozokat.

Budapesten 2013. április elejétől Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) házhozmentő szelektív hulladékgyűjtési rendszert vezetett be. Ez azt jelenti, hogy a lakóingatlanoktóla papír (kékfedelű) és a műanyag és fém (sárgafedelű) hulladékokat külön szelektív hulladékos kukásautók viszik el.

Ezt a lépést, azért dolgozta ki a Főváros Önkormányzata, mert a szelektív hulladékgyűjtési szigetek által összegyűjtött és újrahasznosított hulladék nem érte el azt a mennyiséget, amit az Európai Uniós jogszabályok kötelezővé tesznek.

Bővebb információ: Házhoz menő szelektív gyűjtés

A FKF Zrt. által készített útmutató a műanyag hulladékgyűjtőbe dobható hulladékokhoz.

fem_es_muanyag.jpg

Megjegyzés: A FKF Zrt.-től beszerzett információ szerint a hungarocellt kis mennyiségben be lehet dobni a kommunális hulladék közé, de semmiképpen sem a műanyagba. Fent említettem, hogy a műanyagból kiválogatják és átkerül a kommunálisba. Bármilyen mennyiségben el lehet vinni hulladékudvarba, ahonnan elszállítás után már érdemben újra tudják hasznosítani.

A CD és DVD lemezek sem tartoznak a műanyag hulladékhoz ezen szelektálás szerint, de veszélyes anyagnak sem minősül, így a kommunális hulladék közé dobható.

Zöld gyűjtő - Színes üveg

fullsizerender_1.jpg

  • színes (zöld, barna, sárga) italos,
  • parfümös,
  • konzerves üveg (befőttes, lekváros, stb.).

 

 

 

NE dobjunk beleszínezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt. 

Fehér gyűjtő – fehér üveg

img_1776.JPG

(A képen is látható, hogy nem a teljes kuka fehér színű csak a felső része. Ez a fajta felépítés előfordulhat a többi fajtánál is.)

  • konzerves, parfümös stb. üvegek
  • bébiételes,
  • befőttes,
  • lekváros üveg.

  

NE dobjunk bele színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, jénait, villanykörtét, TV képcsövet, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet, szélvédőt!

A neoncsövek, fénycsövek, izzók, CD-lemezeket az  Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. által kihelyezett gyűjtőkbe lehet leadni, melyekről az oldalán található keresővel könnyen megtalálhatjuk a hozzánk közel esőt.

Electro-coord gyűjtőpontjai

 

Egyéb szelektíven gyűjthető/gyűjtendő hulladékok:

VESZÉLYES HULLADÉK

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladék nagy része hulladékudvarokban leadható. Eltérő az egyes udvarokban gyűjtött hulladékok listája, ezért leadás előtt tájékozódjunk. Az FKF Zrt. oldalán találunk egy adatbázist a jelenleg működőkről.

ELEKTRONIKAI HULLADÉK

2005. augusztus 13-tól visszaveszik új készülék vásárlása esetén régi, nem működő elektronikai berendezéseinket és egyre több üzletben vásárlás nélkül is.

ELEM, AKKUMULÁTOR

Az alábbi oldalon megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső elemgyűjtő helyet: Re'lem gyűjtőhelyek

GYÓGYSZER

Ne dobjuk ki a többi hulladékkal, mert veszélyes hulladéknak minősül és 2006. január 1-től minden gyógyszertárban visszaveszik régi, lejárt gyógyszereinket. 

ÉTOLAJ / FÁRADT OLAJ

Az összegyűjtött használt étolajat és fáradt olajat leadhatjuk a lakossági hulladékudvarokban és egyes benzinkutaknál is. Az alábbi linkeken tájékozódhat melyik benzinkútnál tudja leadni a használt olajat.

Étolaj: Mol oldala

Fáradtolaj Mol oldala

Forrás: Kvvm mit gyűjtsek

2013. április elejétől Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó zRt. (FKF) folyamatosan kiterjeszti a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert. Ez azt jelenti, hogy a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém hulladékok együtt kerülnek begyűjtésre. A szolgáltatás keretében Budapest társasházas övezeteibe 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeire 120 literes tartályokat helyez ki. Igen, ez nagyon sok ingatlant jelent és gyűjtőt.

Ezt a lépést, azért dolgozta ki a Főváros Önkormányzata, mert a szelektív hulladékgyűjtési szigetek által összegyűjtött és újrahasznosított hulladék nem érte el azt a mennyiséget, amit az Európai Uniós jogszabályok kötelezővé tesznek.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfu.blog.hu/api/trackback/id/tr8611945463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2017.11.09. 14:42:25

Ez mind szép,csak épp pont az FKF volt az amelyik a kék-sárga kukák bevezetésével párhuzamosan megszüntette ezeket a hulladékgyűjtő szigeteket (nyom nélkül,még a betonozott/kövezett alapot is felszedték)több kerületben is.Azóta az pl.üvegeket nem hogy szétválogatva de sehogyan sem lehet szelektíven válogatva kidobni,mehet a kommunálisba...
Nálunk az 1 db hulladékgyűjtő udvar meg a kerület nagy részétől több km távolságra,a lakott terület utolsó utcájában,csak autóval megközelíthető helyen van,úgyhogy elég kevesen hordhatják oda az üvegeket-és még csodálkoznak hogy kicsi a kihasználtsága.

snt 2017.11.09. 21:49:34

Régen szelektáltunk, még társas házi életünk során, viszont családi házba költözve realizáltuk, hogy 110 l/hét a minimum szemétquótánk. Ezt úgy se tudjuk összehozni, ha a tejes dobozt, palackokat, felfújva dobunk ki, belefér a kerti hulladék, kartondobozok, minden. Lomtalanításon se dobtunk ki idén semmit. Nem tudom mi ösztökélne arra, hogy időt szánjunk a szelektív gyűjtésre.

makutsi 2019.03.21. 19:31:21

@snt: Nem értem, hogy lehet minimum szemétkvóta, talán inkább maximumra gondolt? Egyébként talán elég ösztönzés az is, hogy ha szelektálnak, akkor kevesebb hulladék kerül elégetésre, és többet tudnak újrahasznosítani, így a környezetet védik.

makutsi 2019.03.21. 19:31:24

Nálunk az udvarban van szelektív hulladékgyűjtő, de az üvegeket közös kukában gyűjtik, nincs külön fehér és színes üveg. Nem jelent ez problémát?

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2019.03.21. 19:31:26

végre egy oldal, ahol lehet ezekről tájékozódni! köszi!
süti beállítások módosítása