Zöld blog - hogy legyen még kék egünk és zöld füvünk

Kék ég, Zöld fű

Kék ég, Zöld fű

7 ok, hogy figyeld a műanyagok kódjait

A műanyag szimbólum kisokos

2019. március 22. - Vizirózsa

plate-3491995_12801.jpg

A műanyagok, amellett, hogy hosszú lebomlási idővel rendelkeznek és még ükunokáink idejében is egy PET palack az PET palack lesz, káros egészségügyi hatással jár a belőle kioldódó vegyi anyag. Kutatások alapján a legtöbb műanyag a hormonális háztartás felborulásáért felelős. 

Egy kedves ismerősömmel folytatott eszmecsere során azt boncolgattuk miért él az a mítosz, hogy a mikrohullámú sütőben melegített ételek károsak az egészségre. Ennek során merült fel, hogy vajh tényleg a mikrohullám jelenti-e a kockázatot egészségünkre vagy az, hogy ételünket milyen műanyagban melegítjük.  

A kialakuló párbeszéd során lett egyre világosabb, hogy a műanyag fajtája, ami igazán meghatározó. Például hő hatására egy eldobható fehér habtálcából (polisztirol (PS)) vagy egy átlátszó ételtartó dobozból (amely készülhet polietilén tereftalátból (PET) vagy polisztirolból) rákkeltő anyagok szabadulnak fel, melyek beoldódnak az ételbe. Míg egy biztonságosabbnak tekinthető polipropilénből (PP) készült műanyag esetén erre igen kicsi esély van, a hőre való ellenállása miatt.  

Azok a műanyag dobozok, amelyekre rá van írva, hogy “microwave safe” vagy “mikrózható” csak azt jelenti, hogy hő hatására nem olvad el, nem deformálódik, azonban melegítés során kioldódhatnak olyan anyagok a műanyagból, melyek egészségkárosító hatásúak. 

Meg- és fel kell ismerni a műanyagon feltüntetett szimbólumokat, hogy tudatos döntést tudjunk hozni. Ha ismerjük a jelentésüket meg tudjuk ítélni, hogy mennyire káros az egészségünkre és ki tudjuk választani ételeink tárolására legalkalmasabb eszközöket. 

Bár ahogy fent említettem létezik ellenálló műanyag, a kutatásaim során kialakult véleményem az lett, hogy a legbiztonságosabb, ha háztartásunkban az ételeink tárolására és melegítésére kerámia vagy üveg tálakat, palackokat alkalmazunk és vezetünk be. 

Jöhetnek a szimbólumok és hogy miből eszünk: 

A műanyag termékeket 1-től 7-ig tartó számozással látták el egy möbiusz hurkon belül.   925688bf5345ff64f8f012db79cca9f6.jpg

Hogyan értelmezzük őket és mit is jelentenek?  

A Möbiusz hurkot (szalagot) vagy újrahasznosítási szimbólumot 1970 óta használják. Ez azonban csupán azt jelenti, hogy az adott termék újrahasznosítható és csak akkor, ha teljesülnek pl. a szelektív hulladékgyűjtés feltételei.  

A háromszög belsejében lévő szám azt jelzi, hogy milyen fajta műanyagról van szó. 

Az Amerikai Műanyagipari Társulat (American Society of Plastics Industry - SPI, ma Plastics Industry Association) 1988-ban vezette be a csomagoló anyagokra vonatkozó azonosítási rendszert (Resin Identification Code: RIC - kód), az anyag szerinti begyűjtés és újrahasznosítás megkönnyítése érdekében. Elősegítik, hogy az újrahasznosítás során szétválogathatóak legyenek, és a könnyebb felismerhetőség kedvéért az anyag nevének rövidítését a kód alá nyomják. 

Fontos tudni, hogy eredetileg a műanyagok számozással ellátása nem a termék előnyös környezeti tulajdonságait voltak hivatottak jelölni, tehát nem azt, hogy újrahasznosítható vagy sem, hanem a műanyag fő összetételét azonosította be.  

A számozás 7-nél tovább is tart, de ezek már nem a műanyag fajtákra vonatkoznak. Az alábbi linken tovább böngészhet a kedves olvasó: Környezetvédelmi termékjelek

A műanyag szimbólum kisokos:

plastic-codes-blog-image2.jpg

A potenciális egészségre gyakorolt hatásokat mutatom be. 

 #1 - PET  -  Polietilén-tereftalát  

Magas hő hatására ki tud oldódni belőle az antimon nevű mérgező anyag, mivel 90%-a a PET palackoknak antimon-trioxid katalizátor felhasználásával készül. A kioldódási folyamat felgyorsul, ha a PET-ből készült termék mikrohullámú sütőben van melegítve.  
Egészségre gyakorolt hatása: hányinger, hányás és hasmenés. Az antimon káros hatásairól itt lehet olvasni: https://kockazatos.hu/anyag/antimon

A másik probléma a ftalátsav-észterek (igen, jól olvastad), melyeket a leggyakrabban lágyítóként alkalmaznak. Ezek közül is a legáltalánosabban elterjedt a DEHP (Dietilhexil-ftalát) elnevezésű lágyítószer. 
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a különböző ftalátok karcinogén (rákkeltő) hatásúak, emellett az endokrin rendszert (hormonrendszert) zavaró szerepük van, még pedig úgy, hogy női hormonként viselkednek.  Mégpedig azért, mert bizonyos ftálsavészterek vagy bomlástermékük szerkezete hasonlít az ösztrogénéhez.  

Szállítás és rakodás során a PET palack hőnek és mechanikai hatásoknak van kitéve, mely során a benne tárolt vízbe, gyümölcslébe beoldódnak a káros vegyületek.  

Arra a megdöbbentő következtetésre jutottam, hogy saját magunk egészsége érdekében 
FONTOS, hogy NE TÖLTSÜK ÚJRA PET palackunkat, bármennyire is környezettudatosak vagyunk.  

HASZNÁLJUNK tartós anyagból, például FÉMből vagy ÜVEGből készült eszközöket. 

#2 - HDPE  -  Nagy sűrűségű polietilén  

(High Density Polyethylene)

Sok helyen úgy emlegetik, mint a legbiztonságosabb műanyag, azonban ultraibolya sugárzásnak (pl.napfénynek) hatására egy ösztrogén hatású vegyi anyag, a nonylphenol nevű anyag kibocsátására képes. Lágyító, plaszticizáló anyagként használjákEz a vegyszer szintén az endokrin rendszerre hat, megzavarva annak működését, mint a nemek arányának megváltozásáért, a gyenge spermaminőségért, a korai pubertáskor és nem utolsó sorban a reproduktív szervek rendellenességeinek okaiért teszik felelőssé, továbbá a mellrák, hererák, az endometrozis megnövekedett megbetegedéseiért is. Tudományos cikkből szemezgethet az olvasó: www.pubs.acs.org 

#3 - PVC - Polivinil-klorid 

KERÜLENDŐ 

Előállításától kezdve egész életciklusa során mérgező és káros anyagok keletkeznek és kerülnek a környezetbe, ennek ellenére előállítása és igen sokrétű felhasználása töretlen.  

A PVC alapanyagául szolgáló vinil-klorid monomer egy rákkeltő anyag, mely növeli a születési rendellenességek számát és rombolja az immunrendszert.  
Gyártása során ólomtartalmú stabilizátorokat, halogénezett szénhidrogéneket és foszforsavésztereket adagolnak hozzá és melléktermékként higany keletkezik.  Lágyításához plaszticizálóra, lágyítóra van szükség, és itt ismét megjelenik, a már említett DEPH (dietilhexil-ftalát), de emellett sok másik ftalátot használnak fel lágyításához. A plaszticizálókról bővebb információ az alábbi linken olvasható:  www.bbraun.hu
Égése során nehézfémek és klórtartalma miatt hidrogén-klorid (sósav), furánok és dioxin keletkezik. A dioxin a legveszélyesebb környezeti méreg, mely komoly közegészségügyi gondokat okoz, mint pl.: különböző rákos megbetegedéseket, az újszülötteknél az idegrendszeri fejlődésben mutatkozó visszamaradást, valamint károsítja a fogamzóképességet, hormonzavart, bőrbetegségeket okoz. 

#4 - LDPE - Kis sűrűségű polietilén

(Low Density Polyethylene)

Alacsony veszélyességi műanyagnak tekinthető. A legismertebb formája a bevásárláskor a zöldséges, gyümölcsös részlegen található átlátszó bevásárlózacskó.  

#5 - PP - Polipropilén 

Meglehetősen biztonságos műanyagnak tekinthető. 

Azonban ebből készül a szívószál, melyet az állatok lenyelhetnek, beszippanthatnak, komoly szenvedést okozva nekik, súlyosan károsítva egészségüket vagy akár a halálukat is okozva. A szívószál történetéről itt olvashatsz: www.hulladekvadasz.hu 

#6 - PS - Polisztirol 

KERÜLENDŐ 

A polisztirol, ahogy a nevében is szerepel, sztirolból készül, melyet a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer - IARC) a potenciális rákkeltők között tart számon. Hő és melegítés hatására a kioldódás felgyorsul, ami miatt a polisztirolból készül kávés- és teáspoharat fokozottan kerülni kell. 
Hosszú távú használatuk idegrendszeri, vérképzésbeli elváltozásokat eredményezhet, emellett beleszól a hormonháztartásba, a termékenységet befolyásolja és rákkeltőek. 

#7 - Other - Egyéb 

KERÜLENDŐ 

Azokon az eszközökön, amelyeken a 7-es Egyéb jelölést látjuk, azért veszélyes, mert NEM TUDJUK pontosan milyen műanyagból készültek, ezt a jelölést azok kapják, amelyeknél az összetétel nem sorolható az előző 6 kategóriába, ez egy gyűjtő-kategória. Általában polikarbonát alapúak, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, mint a Biszfenol-a. Erről a vegyületről kimutatták, hogy rákkeltő, felelős hormonális betegségek, cukorbetegség, asztma és szívbetegség kialakulásáért, szerepet játszhat meddőségben és pajzsmirigy-zavarokban. A babák cumisüvegeit 2012-től már BPA mentesen készítik a legtöbb országban. 

Milyen formában találkozhatunk ezekkel:

1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldfu.blog.hu/api/trackback/id/tr814631098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása